Friday 31 May 2013

Despot Stefan Lazarevic "Slovo ljubve"

Slovo ljubve (rec o ljubavi)

Despot Stefan Lazarevic (1389-1427.) bio je veliki zastitnik knjizevnosti i prosvete, bavio se prevodjenjem i pisanjem. Bio je pokrovitelj umetnosti i pisac.
Kao ratnik i vitez prosao je mnoga bojista, od Angore do Rovina. Bio je knez i despot Srbije, dobar organizator drzavne vlasti, veliki putnik ( plovio je Egejskim,Jonskim i Jadranskim morem).

Bio je ljubitelj knjiga i znalac umetnosti. Posedovao je veliku biblioteku. Osnovao je i organizovao Resavsku skolu, u kojoj su prepisivani stari tekstovi, a mnoge knjige su prevedene na srpsko-slovenski jezik. On sam prevodio je sa grckog jezika a stvarao je i originalna dela.

Slovo ljubve nastalo je 1409. godine. Pisano je kao pesma u prozi, u 10 strofa, u obliku poslanice(epistole, pisma), sa akrostihom koji sadrzi naslov pesme. Slovo ljubve je kao knjizevna poslanica zamisljeno kao obrazac za pisanje pisama.

Predpostavlja se i iz pesme vidi da se Despot obraca nekome sa kime je bio blizak i sa kime zeli da uspostavi kontakt. Misli se na nekoliko osoba kojima je pismo moglo biti upuceno: sestri Oliveri (Milevi) koja je bila odvedena u Bajazitov harem, verenici Jeleni koja ga je dugo cekala da uspostavi kontakt sa njom, sestricu Djurdju Brankovicu i bratu Vuku Lazarevicu sa zeljom da se pomire.

Tacna je cinjenica da je ovo pismo o ljubavi, lepoti, razumevanju, a kao formular za pisanje pisama svakome od nas moze posluziti da se uspostave ljudski kontakti. Tako se moze shvatiti "ime rekav" sto omogucava da se na to mesto stavi svako ime.

No comments:

Post a Comment